Når forretning forenes med samfundansvar, er det næsten ikke til at undgå dilemmaer og kritik, som i værste fald kan ende med en decideret CSR-krise. Så hvad kan du gøre for at forebygge, og i værste fald håndtere krisen, hvis den opstår? Læs mere…
Hvad gør du, når samfundsansvaret pludselig bliver en forretningsrisiko?
Når virksomheder arbejder med bæredygtighed og social ansvarlighed, følger der ikke kun gode historier med. Risikoen for kritik og kriser er reel – særligt for dem, der går forrest. Derfor er proaktiv kommunikation og åbenhed ikke bare en god idé – det er helt afgørende.
En undersøgelse viser, at over hver fjerde danske virksomhed har stået midt i en CSR-krise inden for de sidste fem år. Om det er etiske skandaler som Nordea i Panama-sagen, kommunikationsfejl som Danske Banks New Normal-kampagne, eller leverandørproblemer som Maersks skibsophugning, er budskabet klart: Ingen er immune.
Selv værdidrevne virksomheder som Seventh Generation, der producerer plantebaserede rengøringsmidler, kan blive ramt. Her blev en ellers transparent indsats for bæredygtighed vendt til kritik, fordi man glemte én vigtig ting: At kommunikere åbent om de udfordringer, der stadig eksisterede.
Hold dig opdateret: Følg os på Linkedin
Proaktivitet er nøglen til at vende krise til mulighed
Som Tania Ellis beskriver i artiklen på CSR.dk, er det ikke nok at handle ansvarligt bag lukkede døre. Virksomheder skal involvere interessenter, dele deres udfordringer og vise vejen frem – også når tingene ikke er perfekte.
Eksemplet fra Dell i Sverige viser, at en krise, håndteret rigtigt, kan styrke både omdømme og kundeforhold. Her førte åbenhed om leverandørkædens problemer til forretningsmæssige gevinster i stedet for tab.
Men hvordan kan du forberede dig, så din virksomhed ikke kun overlever næste krise – men måske endda kommer stærkere ud på den anden side? Svaret ligger i proaktiv krisestyring, gennemsigtighed og strategisk stakeholder-involvering.